ence pence

10 powodów, dla których jesień może Ci się spodobać

Jesteśmy już praktycznie na półmetku jesiennej pory roku. Mimo, że uwielbiam lato to nie rozpaczam kiedy nadchodzą chłodniejsze dni. Każdy czas ma swój urok i warto docenić to co nam przynosi. Co takiego więc jesień może nam ciekawego zaoferować?

1. Piękne kolorowe liście. To może zauroczyć każdego nawet największego marudę. Kolory ożywiają szare blokowiska, parki, lasy i cokolwiek innego sobie wybierzecie. To właśnie esencja jesieni.

2. Cudowny zapach powietrza. Nie wiem  czy zauważyliście, ale wilgoć w połączeniu z opadniętymi liśćmi i ziemią dają niepowtarzalną, aromatyczną mieszankę. Tak samo jak w lecie rozgrzana od słońca roślinność. Uwielbiam to.

3. Mgły. Majestatyczne, niezwykle klimatyczne. Zwłaszcza rano, zwłaszcza w górach czy na polach. Mogłabym cykać fotki takim widokom bez końca.

4. Długie wieczory. Kiedy za oknem brzydko, ciemno i źle to można bez wyrzutów sumienia posiedzieć w przytulnym, nagrzanym pomieszczeniu i ponadrabiać lektury, filmy czy spotykać się ze  znajomymi na coś dobrego.

5. Pluszowe skarpetki. Zziębnięte stópki opatulone przyjemnie miękkim, kolorowym pluszem. To mówi samo przez się,


6. Rozgrzewające napoje. Herbaty w pomarańczą, goździkami a może miodem, cytryną i imbirem. Kakao, gorąca czekolada a może kawa z whiskey. Wszystko takie pyszne.

7. Andrzejki. Fajna okazja do urządzenia imprezy lub na wybranie się na nią. I co z tego, że zabobony czy to, że nie znasz żadnego Andrzeja? I tak nikt nie bierze tego na poważnie, liczy się zabawa.

8. Zapachowe woski i świeczki. O tak, to lubię najbardziej bo dodaje takiego smaczku długim wieczorom kiedy w jednej ręce trzymasz książkę a w drugiej kubek gorącego napoju.

9. Deszcz za oknem. Paradoksalnie to może być bardzo przyjemne doświadczenie. Z jednym ważnym zastrzeżeniem – nie możesz znaleźć się po niewłaściwej stronie okna. Szum wiatru i kropli obijających się o szybę kiedy siedzisz pod cieplutkim kocykiem – bezcenne.

10. Jabłka, dynie, winogrona.. i inne dary natury. Teraz jest mnóstwo pysznych rzeczy do schrupania i do poeksperymentowania w kuchni. Korzystajmy.